2.jpg

Slavíme svou historii, ale stavíme si budoucnost

Vysočina
10. 11. 2021

U příležitosti zářijových oslav 125. výročí založení firmy Podzimek a synové byla hostům, i když v poněkud netradičním „kabaretním“ aranžmá, ukázáno aktuální „dítko“ – 3D TISKÁRNA pro tisk domů.  

3D tisk jako jedna z potenciálních koncepcí budoucího vývoje i ve stavebnictví oslovil ředitele Martina Podzimka zhruba před 4 roky. Palčivá potřeba řešit stále větší nedostatek pracovníků ve stavebnictví i dalších řemeslných profesích pak zájem o tuto oblast ještě upevnil.

Výzkumný a vývojový tým složený z odborníků firem Podzimek a synové a Strojírny Podzimek a odborných asistentů fakult stavební a strojírenské ČVUT se věnoval vývoji a výzkumu vlastní tiskárny, spolu s vývojem stavební hmoty, zcela od nuly. Výsledkem jejich práce je první generace unikátní 3D tiskárny, která dokáže vytisknout najednou celý dům, přímo na zvoleném místě bez ohledu na povětrnostní podmínky.

Prototyp domu je již postaven, nicméně jeho vývoj nekončí, firma má ještě velké plány na další vylepšení a inovace, jejichž výsledkem by mohlo být zařízení, které s minimálním lidským vstupem dokáže vytisknout stavby velmi unikátních tvarů, jenž jsou klasickými stavebními postupy těžko realizovatelné.   Unikátní 3D tiskárna pro tisk budov z betonových směsí vznikla na základě spolupráce mezi Ústavem konstruování a částí strojů Fakulty strojní ČVUT, odborníky z Fakulty stavební ČVUT a společností Strojírny Podzimek a Podzimek a synové. Vývoj tiskárny proběhl v rámci projektu podpořeného Technologickou agenturou ČR (TH04010143 – 3D TISKÁRNA BUDOV A PREFABRIKOVANÝCH KOMPONENT PRO STAVEBNICTVÍ 4.0) v rámci programu Epsilon. Cílem projektu byl nejen vývoj 3D tiskárny, ale také zvládnutí problematiky zpracování a řízení vlastností tiskové hmoty.